Vine vara!

Din Laguna Albastra a ramas doar o amintire

     

      Cui nu i-ar places sa-si lase trupul mangaiat de soare fara restrictii, sa se bucure de apa si de aer curat, sa manance sanatos intocmai ca in “Laguna Albastra”? Dar cum sa mai faci asta: aerul e poluat, alimentele trebuie alese cu grija, soarele a devenit nociv.

      Tenul bronzat e simbolul frumusetii, dar cum sa te abandonezi fara frica si fara “protectie” in bratele soarelui?

      In realitate soarele practica un adevarat atac asupra pielii noastre. Efectele atacului, deci consecintele actiunii razelor solare sunt pe termen lung (atacul este realizat de razele ultraviolete de doua tipuri A si B, care determina atat imbatranirea prematura a pielii, cat si cancerul de piele).

      Este bine cunoscut faptul ca pielea nu beneficiaza de un sistem perfect de protectie naturala si deci, pentru a face fata cu succes intalnirii cu soarele trebuie sa apelam la paleta foarte variata a cremelor cu filtru UV.

      Pielea prezinta mijloace naturale de protectie, inlaturandu-se astfel o parte din riscuri. Durata protectiei naturale este in functie de tipul de piele. Cu cat pielea este mai inchisa la culoare, cu atat durata protectiei naturale este mai mare; cu cat pielea este mai deschisa, cu atat ea este mai predispusa la arsuri solare.

      Sa vedem in continuare care sunt tipurile de piele, durata protectiei naturale (in minute) in functie de tipul de piele si de factorul de protectie solara (SPF) necesar fiecarui tip de piele.

Exista sase fototipuri cutanate (clasificare facuta in functie de raspunsul pielii la UV )

  • Tipul I: persoane care se ard intotdeauna si nu se bronzeaza niciodata (piele foarte deschisa, pistruiata)
  • Tipul II: persoane care se ard de obicei si se bronzeaza uneori (piele deschisa, par blond)
  • Tipul III: persoane care se ard rareori si se bronzeaza de obicei (piele inchisa, par castaniu sau saten)
  • Tipul IV: persoane care nu se ard niciodata si se bronzeazaa intotdeauna
  • Tipul V: pigmentatie constitutiva moderata
  • Tipul VI: piginentatie constitutiva marcata (negre)

      Tipul I de piele are o durata a protectiei naturale cuprinsa intre 5 si 15 minute, in functie de intensitatea soarelui (soare moderat, puternic. foarte puternic — mentionam faptul ca durata protectiei naturale scade pe masura ce intensitatea soarelui creste).

      Tipul II de piele are o durata a protectiei naturale cuprinsa intre 10 si 20 de minute.      

     Tipul III de piele are o durata a protectiei naturale cuprinsa intre 15 si 25 de minute. 

      Tipul IV de piele are o durata a protectiei naturale cuprinsa intre 20 si 35 de minute.

Tipurile V si VI in mod firesc beneficiaza de cea mai buna autoprotectie.

     Atentie, produsele trebuie sa asigure protectie completa anti UVA si UVB.

In concluzie, cum realizam prelungirea duratei protectiei naturale? Blocand cu abilitate actiunea nociva a razelor solare prin utilizarea produselor cu filtre UV. Aceste produse, sunt prezente sub forma de crème, geluri, uleiuri, lotiuni, spray-uri, care la randul lor sunt mai mult sau mai putin rezistente la apa. Produsele trebuie aplicate in strat uniform pe pielea curate si uscata cu 15-30min inaintea expunerii la soare. Aplicarea trebuie facuta pe tot corpul, inclusive pe buze, maini, talpi. Reaplicarea se face la aproximativ 2 ore pt fotoprotectii obisnuite, dar exista si fotoprotectii rezistente 6-8h. Gelurile sunt mai utile pentru tenul acneic, pentru care firmele au conceput un produs cu SPF 30. Este foarte bine, ca dupa expunerea la soare, sa utilizam lotiuni hidratante “after sun” atat de necesare “pielii insetate”.

     Piata fotoprotectiilor trebuie studiata cu atentie, pentru a face alegerea optima. La ora actuala exista o gama impresionanta de produse solare cu protectie eficienta, ceea ce ne face sa ne intrebam, “Ce alegem?”. Alegem intotdeauna, tinand seama de informatiile de mai sus si cele de pe produs. Trebuie sa tinem seama de calitate si nu de pret, intrucat pielea noastra are un pret foarte mare!

Nu uitati, ca exista fotoprotectii create special pentru fata, corp, alergici, copii, acne, piele uscata…etc, deci nu va grabiti cand alegeti!